قطعا در دنیای محتوا، بارها و بارها با کلمه رپورتاژ آگهی مواجه شدهاید. اما آیا واقعا معنا و مفهوم این کلمه را میدانید؟ احتمالا سوالات زیادی در مورد مفهوم و کاربرد آن به ذهنتان خطور کرده است.جالب است بدانید رپرتاژ آگهی یکی از انواع محتوای متنی است که میتواند در رشد کسبوکارها تاثیر مثبتی داشته باشد و هم از نظر سئویی، هم از نظر برندینگی برای آنها مفید واقع شود. شاید این سؤال در ذهنتان پیش بیاید که؛
رپورتاژ آگهی چیست؟
همانطور که میتوان حدس زد رپورتاژ آگهی یا رپورتاژ خبری در واقع نوعی از تبلیغات متنی در قالب یک گزارش و خبر است. سایت مشهور Entrepreneur در تعریف خود از رپورتاژ آگهی این گونه میگوید که:
رپورتاژ آگهی (رپورتاژ خبری) در واقع اطلاعیهای است که از سوی واحد روابط عمومی با هدف اطلاعرسانی اتفاقات کسب و کار به مردم در رسانههای مختلف و انتشارات مرتبط و هدفمند منتشر میشود. در واقع رپورتاژ خبری نوعی تبلیغات همسان است که به صورت یک گزارش یا رپورتاژ خبری نوشته میشود و البته باید از نظر تبلیغاتی یک فرد متخصص و خبره روی آن کار کند. شما در رپورتاژ آگهی مخاطبانتان را در یک مسیر مشخص همراهی میکنید تا به سمتی که میخواهید هدایت شوند و اتفاقی که میخواهید رقم بخورد.
انواع رپورتاژ چیست؟
برخی از افراد رپورتاژ را بر اساس نحوه انتشار دستهبندی میکنند و برخی دیگر باور دارند که بر اساس نوع مخاطب و تبلیغی که انجام میشود باید آن را تقسیم کرد. ما در اینجا قصد داریم دستهبندی تلفیقی را به شما ارائه دهیم تا بتوانید بهتر با این نوع محتوا آشنا شوید.
رپورتاژ مالتی مدیا
برخی از افراد به اشتباه تصور میکنند که رپرتاژ آگهی یا رپرتاژ تبلیغاتی را تنها باید به صورت نوشتاری منتشر کرد. در حالی که حتی برندهای بزرگ دنیا از رسانههای پر مخاطبی مثل تلویزیونهای جهانی برای پخش رپورتاژ خبری خود استفاده میکنند. به عنوان مثال برنامههای بسیار پرطرفداری که برندهای مختلف خودروسازی را با هم مقایسه میکنند یا برنامههایی که از یک محصول خاص برای آشپزی استفاده میکنند، همه نمونههایی از رپورتاژ تبلیغاتی هستند.
گاهی ممکن است با ذوق و شوق فراوان در حال تماشای برنامهای باشید که درحال مقایسه چند تلفن همراه است و مزایا و معایب هر یک را برای شما بررسی میکند؛ در این حالت شاید تصور کنید که در حال تماشای یک برنامه کاملا بی طرف هستید که بدون هیچگونه طرفداری فقط به بررسی مزایا و معایب محصولات مختلف می پردازد؛ اما اگر کمی تیزبین باشید، خواهید دید که از معایب یک محصول خاص به سرعت میگذرد و آن را ساده میپندارد اما در عین حال در بیان معایب محصولات دیگر بسیار بزرگنمایی میکند.
معمولا موفقترین نوع رپورتاژ آگهی، مالتی مدیا هستند که از کانالهای مختلفی مثل شبکههای اجتماعی، پادکست یا تلویزیونهای جهانی منتشر میشوند. فقط در مورد محل انتشار رپورتاژ باید بهشدت وسواس داشته باشید. زیرا محل انتشار باید از دیدگاه مخاطب قابل اطمینان باشد. در غیر این صورت تبلیغاتیبودن آن را سریعا درک کرده و تصور میکند که در حال فریب او هستید.
رپورتاژ خبری
رپرتاژ خبری معمولا در سایتها یا کانالهای خبری و معمولا به شکل معرفی خدمات یا محصولات منتشر میشود. نامحسوس بودن این نوع، در اولویت کمتری نسبت به سایر انواع آن قرار دارد. به عنوان مثال تصور کنید که برند شما محصول جدیدی تولید کرده و قصد دارید از آن رپورتاژی منتشر کنید. ابتدا میتوانید به نیازی اشاره کنید که از مشتری شما رفع میکند و در گام بعد از قابلیتهای محصول جدید خود صحبت کرده و در نهایت محصولتان را معرفی کنید.
در نوع خبری، مخاطب کمتر احساس میکند که قرار است به صورت ناخودآگاه جذب محصول خاصی شود. شما هم نیازی به مخفیکردن تبلیغات خود ندارید و قرار است که مخاطب در انتهای کار متوجه آن شده و با رضایت قلبی کامل جذب محصول جدید برند شما شود.
رپورتاژ تبلیغاتی
رپورتاژ تبلیغاتی بیشتر شبیه یک بررسی بیطرفانه است. مثلا شما در حال بررسی مضرات آب تصفیه نشده هستید و در نهایت به صورت خیلی غیر مستقیم، به خرید دستگاه تصفیه آب اشاره میکنید. به صورت کلی باید ابتدا یک مشکل بزرگ را مطرح کنید و در مرحله بعد راهکارهای مختلفی را برای حل مشکل ارائه دهید و در نهایت اعلام کنید که محصول یا خدمت شما هم میتواند این مشکل را برطرف کنید.
ارائه چنین محتوایی، نوعی از رپورتاژ آگهی محسوب میشود. نوع دیگر آن که حرفهایتر و نامحسوستر است، بررسی محصول یا خدمات شما توسط شخص ثالث است و مخاطب از این طریق به محصول یا خدمات شما علاقهمند میشود. او بر این باور است که یک فرد قابل اطمینان، در حال بررسی مزایا و معایب محصول یا خدمات شما است؛ در حالی که فرد ثالث میتواند با کمی جانبگیری، مخاطب را به سمت خرید محصول یا خدمات شما سوق دهد تا با رضایت خود اقدام به خرید محصول کند.