مقالات

آینده پژوهی برای موفقیت

آینده پژوهی رویکردی دور اندیشانه برای موفقیت
چرا آینده پژوهی برای ما باید مهم باشد؟

علم آینده پژوهی شاخه‌ای از علوم اجتماعی است. دانشی که موازی با تاریخ پیشرفت می‌کند. در حقیقت آینده پژوهی، نوعی پیش‌بینی آینده است و می توان از آن برای برنامه‌ریزی‌های‌ بزرگ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی استفاده کرد. آینده پژوهی اگر در راه درست به کار رود، می‌تواند باعث پیشرفت کسب‌وکارها و روند رشد بشر شود.
یکی از مراحل مهم در علم آینده پژوهی آنالیز و بدست آوردن احتمال است. دانشمندان این حوزه استراتژی‌ها و نظریه‌های موجود در ارتباط با آینده، گذشته و حال انسان را تحلیل می‌کنند. نتایج تحلیل آن‌ها، یک احتمال نسبتآ منطقی از آینده جهان هستی است. ممکن است فکر کنید آینده پژوهی دانشی اسرارآمیز است. آینده پژوهان به طور مداوم در حال بررسی روند و الگوهایی هستند که در طول تاریخ همواره ثابت بوده‌است. دلایل ثبات و عدم تغییر این روند‌ها در پیش‌بینی آینده بسیار موثر است.

از سوی دیگر آن‌ها روند‌های متغیر و الگوهای غیرثابت را نیز بررسی می‌کنند. به عنوان مثال بررسی می کنند که چرا بسیاری از روندهای اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی زیست‌محیطی دست‌خوش تغییر شده‌اند؟ چه منابعی هرگز تمام نمی‌شود و چه منابعی در حال تغییر یا تمام‌شدن است؟ تحلیل و بررسی موضوعات این چنینی یک نتیجه‌ی مهم دارد: چه چیزی در انتظار ما و جهان است؟

شاید همین موضوع باعث شده است که پای این علم به صنایع و رشته‌های گوناگون مثل: «آینده پژوهی در صنعت غذا، آینده پژوهی در صنعت ورزش، آینده‌ی صنعت مبلمان، آینده پژوهی در علم اقتصاد و …» باز شود. جالب است بدانید فرضیات آینده پژوهان معمولا بیشتر دیدگاه‌های فعلی درباره آینده را به چالش می‌کشد. به عنوان مثال، بسیاری از مردم بر این باورند که اکوسیستم سیاره ما در آینده نزدیک رو به فروپاشی خواهدبود و عده‌ای دیگر معتقدند که زمین هرگز دچار فروپاشی نمی‌شود. متخصصان آینده پژوهی معمولا سعی می‌کنند با رویکردی دوراندیشانه فرضیه‌های پشت هر دو دیدگاه را تحلیل کنند.

انسان در هر لحظه فقط به زمان حال دسترسی دارد و این خود اوست که باید آینده را بسازد. در واقع آینده باید به دست شما ایجاد شود. ممکن است در طول روز بارها به آنچه که ممکن است در آینده برایتان رخ دهد فکر کرده باشید. اما باید گفت آینده تنها با احتمالات شما به وقوع نمی‌پیوند، بلکه آینده در حقیقت توسط گذشته مشخص می‌شود. همه‌ی ما دوست داریم آینده‌ای شیرین و رویایی در انتظارمان باشد. این میل به پیش‌بینی و پیش‌گویی آینده فقط به زندگی شخصی ما ختم نمی‌شود. مثلا بسیاری از کارآفرینان می‌خواهند بدانند که آینده کسب و کارشان چگونه خواهد بود؟ آیا توسعه کسب و کارشان ایده خوبی خواهد بود؟ یا باید استراتژی‌های آن را تغییر دهند؟ اما پرسش اساسی اینجاست: ما چقدر در مسیر درست قرار داریم؟ و چطور می‌خواهیم این آینده را بسازیم؟ اولین گام برای ساختن آینده‌ی روشن، برنامه‌ریزی است و یک برنامه‌ی دقیق دربرگیرنده سه فاکتور مهم است:
در نظر گرفتن گذشته، وقایع آن و تاثیر آن‌ها در زندگی
چشم اندازی شفاف از آینده
ایده‌هایی که به کارگیری آن‌ها باعث موفقیت خواهدشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *